Loading...
Disable Preloader

Blog

Covid 19: Despre crize și auto-izolare (Long read)

Covid 19: Despre crize și auto-izolare (Long read)

avem carantină! spălați-vă pe mîini! stați acasă! ieșiți doar dacă e urgent, dar mai bine nu!

Asemenea mesaje se aud din toate colturile informationale iar progresul tehnologic și libertatea de circulație sau dovedit a fi într-un moment anume - un pericol în sine pentru ordinea publică. Frecvent conduita iresponsabilă a oamenilor era și încă este explicată prin ,,lipsa de informatie,, si acum cind informația abunda de peste tot, de ce nu avem oamenii mai responsabili? Ei bine, cineva ar putea spune că e multă informație falsă(fake news)? Ok, si chiar dacă e multă falsă, de ce chiar dacă majoritatea au mai multă încredere în TV, cred în fake-ul văzut pe online?

Toate acestea sunt contradicțiile care omit o realitate - într-o situație nenormală(asta decide opinia asemănătoare a 80% din populatie) - o reacție neobișnuită( tot 80% din populatie) - este absolut normală(după opina a 99% din psihologi și psihiatri). Haideiți încă odată - Este normal într-o situație nenormală să reacționăm nenormal!

Însă cînd această situație cuprinde o comunitate îndepărtată - pare ok(în siguranță pentru mine cel de departe), un oraș - nițel mai îngrijorător iar cînd o lume - atunci chiar panică!  Panică nu pentru că nu avem informație ci pentru că nu vrem să murim(frică) fără a ști că am făcut tot ce putem ca să ne prelungim viața(chiar și panicați) și bucuriile ei cît se poate de mult. Asta pentru că panica e căutearea disperată a siguranței pierdute.

As putea petrece mult timp oferind sugestii celor care practică comunicarea publică și au controlul asupra sistemului de interventie la nivel național, dar și ei explorează aceleași emoții ale oamenilor pentru ai determina să fie responsabili - frica - că le dau amenzi, că le pornesc procese etc. Toate astea pentru că în situații extreme rațiunea nu prea este conectată - supraviețuirea devine vitală și aici vorba ceea - cui trebuie politețe cînd poți rămîne fără viață (metaforic vorbind). Nu trebuie să uităm - frica de real sau imaginar în mintea omului trăiește în același loc.

Apar ca după ploaie, specialiști în criză care vorbesc despre cum să gestionezi o criză! Dar și asta e mai bine decît doar dezinformare, recunosc!

Ar face mai simplu dacă ar vorbi fiecare despre sine înainte de a fi mesia pentru alții.

Si acum haideți că coborîm situația la realitatea unei familiii: rutina zilnică dată peste cap, cînd revine la obișnuit nu depinde de tine, planurile făcute se răstoarnă, speranța zilei de poimîine este înlocuită cu lista de cumpărături și TV/online, copiii care depindeau de orarul făcut de școală se trezesc cu laptop și independență mai multă decît sunt gata să ducă. 

Și rămîne o singură întrebare, păi și eu ce pot face? ce depinde de mine? Răspunsul necesită un pic de clarificări. 

#confuzia si frica e normală

Păi dacă în această situație ești confuz, nițel dezorientat și înfricoșat poate! ASTA e NORMAL - asta și este exact ce trebuie să ți se întîmple în mod normal pentru nimeni nu te-a anunțat la starea civilă că pe 9 martie 2020 - vom avea pandemie. Este absolut firesc să panicăm într-un anume fel pentru că pretul pe care îl vom plăti fiecare e neclar. 

#criza si grija de sine sunt surori!

În orice situație de criză vom avea nevoie să fim mai agitați și oarecum în așteptare, asta fiind vocea corporală a fricii care spune: Dragă stăpîn, din cîte îmi transmite mintea ca parte din mine, există oarecum motive să fii mai atent la tine ACUM. Uite te rog la tine mai cu grijă! Ce zici dacă reduci din prioritățile tale pe termen lung și rămîi mai atent la aici si acum? Pare că e o idee mai inspirată! Vezi că regulile și rutina cu care suntem obișnuiți nu mai funcționează - cum altfel poți avea grijă de mine acum?

#criza înseamnă pregătire spre mai bine(sau cel puțin altfel)

În orice caz, această perioadă se va finaliza, indiscutabil va fi mai bine, chiar dacă poate un timp dificil tare(nu au existat în istorie crize care să facă mai rău omenirii). Însă nimic nu e clar la ecranul public din TV și scenariile cele mai pesimiste vin în mintea ta - așa mintea ta te avertizează - însă nu te întemnițează. Întemnițarea e deja o decizie.  

Hai să vedem ce poți face tu în casa ta? a nu, mai important este ce deja ai facut si e spre binele tau și/sau a familiei? Ai făcut? Știam eu! Da, pretul e mai mare decit credeai, însă nici soarele nu alege cînd are exploziile sale, ceva dincolo de el decide asta - poate chiar o divinitate, nu stiu… Nu e nevoie să căutăm răspunsuri fără de care putem trăi mai departe.

Însă tu poți să controlezi ceva, ce anume acum e sub controlul tău și făcînd îți va face mai bine? Nu Foarte bine! Un pic mai bine!

Cum poți regla sarcinile de muncă? Mai e nevoie să te îmbraci ,,ca la muncă cînd ieși la bucatarie cu laptopul ,,? Cum poți traduce orarul copilului în limitele casei? Cum îți poți echilibra deprinderile alimentare, pentru că firesc posibil să mănînci mai des sau mai mult?

As putea lista aici zeci și poate chiar sute de recomandări, însă cred că ele vor fi lipsite de valoarea necesară la moment. Nu pentru nu ar fi utile de știut ci pentru că nu asta ajută în primul rînd - ci consumarea neliniștii și acomodarea la necunoscut. Da! Anume asta, si nimic altceva decît asta - si asta inseamnă că vei continua să actionezi dar încă nelinistit. Și dacă continui să acționezi, în sensul în care te comporți cu tine ca cu cel mai bun prieten - ești pe calea cea dreaptă.

Ok, dacă încă totuși ești sceptic probabil ai observat ceva… si eu tot, vedem dacă seamănă - mulți citesc și ascultă experții în neliniște sezonieră cauzată de pericol de viață !  CE EXACT AI UTILIZAT - imediat din toate recomandările specialistilor pe care i-ați urmărit pe online(indiferent dacă ai vizionat sau citit)? Dar sincer!! Si aici nu vreau sa spun că nu ați făcut ci că probabil mai degrabă ascultînd(sau citind)ce le spuse de un specialist - ati observat că deveniti mai linistiti(sau la scurt timp după), chiar în timp ce el/ea vă vorbeste de criză, recomandari etc. 

De ce oare asa? De ce ne linistim(nu de tot evident…) in timp ce ascultăm cînd se vorbeste despre ce ni se întîmplă dificil la moment? Sau cînd auzim pe altul care vorbește(cum în grupurile de suport psihologic) despre ceva ce avem și noi în noi - neliniște, neliniștea se micșorează… 

Care este cheia aici? 

Eu cred că în adîncul sensului frica ne întoarce într-un viitor nedorit din care parea că am plecat cînd ne-am făcut planul vieții. Iar ascultînd pe cineva oarecum încrezut(fiind psiholog, expert în materie de criză etc.) îți aduci aminte că totuși ai în tine resurse să mergi înainte, să revii la planul dorit (nitel ajustat)!!! că această situație care te provoacă virtual te și ajută să înțelegi mai bine pericolele din prezent și la ele e bine să fii mai atent ACUM. Da, acum pentru că nu poti încă să știi ce viitor vei avea(conform planului tău doar), așa că planifică-l  DOAR pe cel posibil și real la moment. Iar mîine cînd vei realiza planul vei vedea că se adaugă un pic de speranță. Și tot așa. 

Acomodarea și adaptarea la stres si situații imprevizibile este înăscută în noi, este însăși sensul descoperit al cuvîntului reziliență. Așa cum corpul începe să se îngrijească de sine cînd este confruntat cu un pericol, așa și mintea o face! Doar că acomodarea psihică nu înseamnă schimbarea realității sau dispariția neliniștii (cum o recomandă încă unii specialiști probabil vorbind dintr-un monolog intern al propriei negări) ci continuarea vieții într-o nouă realitate a regulilor din jur și asumarea responsabilității pentru sine într-un context NOU și cei din jur care încă nu o pot face pe deplin(copii).

Astfel ne trezim dimineata și zicem : Ok, haideți să vedem ce vom face azi pentru azi?

p.s. și ca să nu vorbim despre alții, pot mărturisi : evit să stau lîngă oameni mai mult de 1-3 sec la distanta de 2 m, îmi spăl mai des mîinile, încă îmi consum tristețea dată de banii care nu-mi ajung deoarece îmi sunt amînate mai multe instruiri(și am cerut bani de la cei dragi dispusi sa ni le ofere), am avut cîteva reacții furioase în raport cu copiii dar ușurel parcă începe să se facă un orar al lecțiilor din casă. Vorbim mai des despre virusi si povestile de la TV, facem glume prostești pe seama Covid-19, sperăm că pînă în Iunie revenim(initial credeam 2 săptămîni). 

to be continued…? vedem mîine

Sergiu Toma


Covid 19: Despre crize și auto-izolare (Long read)

Programare online

Telefon: +373 068271444

Adressa: or. Chisinau, str. V.Alecsandri 13

Email: institutulpentrufamilie@gmail.com