Loading...
Disable Preloader

Blog

Soldat, Erou ,,Băiat cuminte,, sau Tu!

Soldat, Erou ,,Băiat cuminte,, sau Tu!

Istoria rolurilor atribuite bărbaților este destul de veche. Ce se poate observa indiscutabil că la moment puțină atenție pozitivă se acordă în prezent acestui subiect – educația băieților. Acest lucru este important din mai multe considerente dar până a ajunge la de ce este important să reflectăm mai mult asupra educației băieților în prezent haideți să vedem ce cunoaștem despre ei din trecut.

Începutul secolului 20, dar mai cu seamă după cel de-al doilea război mondial a fost marcat de mișcări și inițiative feministe(chiar dacă primele idei au luat avânt încă în sec 18). Importanța acestora este indiscutabilă pentru că doctrina a fost fondată pe intenția de a elimina o serie de inechități între sexe în plan social, economic, politic.

Această mișcare a forțat o serie de schimbări importante în asigurarea unui cadrul echitabil pentru femei în raport cu realitatea în care părea că se aflau bărbații. Însă dacă este să acordăm un pic mai multă atenție acestuia fapt putem vedea că în cazul bărbaților nu s-a produs un fenomen asemănător de regândire, și până la moment acest subiect este ferit de ochii publici. Activismul civic și social al bărbaților pentru a vorbi despre provocările prin care trec este minim și adesea invizibil.

Întrebarea firească este : Dacă bărbații nu vorbesc despre dificultățile proprii înseamnă că nu le au?(sună absurd, așa-i?) Probabil că explicația care vine la pachet este cu o serie de alte stereotipuri : este inutil să vorbești – trebuie să faci și să taci, ce vor crede alți bărbați și femei despre ,,bărbăția ta,, dacă vorbești despre dificultățile tale? ...

Pentru foarte multe secole, educația băieților a fost prerogativa femeilor și acest lucru nu a făcut bine(chiar dacă nici alegerea lor nu a fost pe deplin). Și la moment nu face bine, pentru că băiatul(ca și fetița) are nevoie de ambii părinți. Dar unde erau bărbații care formau familii – la muncă, la război, în deplasare. Erau departe de familiile lor – înseamnă asta că bărbații se căsătoreau pentru a ,,trăi la muncă,,? Bărbatul căsătorit este mulțumit că nu își vede copii cu zilele și uneori anii ? Dar oare nu asta încurajează rolul atribuit de ,,cel care deservește – statul, servește misiunea care îi este atribuită – să aperi neamul, să aperi familia, să aperi femeia...

Contradicția acestui model este că contextul istoric a forțat băieții să învețe o lecție dură și nesănătoasă despre valoarea pe care o au – ca să îți meriți atenția unei femei(este nevoie să ai bani și statut) și că pentru ca să îți meriți iubirea familiei – trebuie să trăiești la muncă. Și ca să nu par absurd în afirmații – Cât de atractiv este un bărbat neangajat sau sărac pentru o femeie? Cât de bărbat este în ochii femeii – un artist care își caută muza? Cât de diferit poate fi bărbatul de tatăl său alcoolic?

Și atunci sacrificiul până și cu prețul vieții, exact ca în renumitele versuri :

Dacă tu eşti Ştefan cu adevărat,
Apoi tu aice fără biruinţă
Nu poţi ca să intri cu a mea voinţă.
Du-te la oştire! Pentru ţara mori!
Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!"

Și băieții au plecat. Si unii și astăzi altfel nu sunt învățați să se aprecieze decât neapreciindu-se.Iar pentru cei curioși cu adevărat vedeți statisticile pentru abuz de alcool, suicid, rata de mortalitate în accidente de serviciu, incidența bolilor mintale, vagabondaj, șomaj, pornografie, performanță academică, rata de accedere la studii superioare, procentul bărbaților ce aleg cariere care implică risc sporit pentru viața etc. Chiar dacă inevitabil asta nu înseamnă că nu există mai mulți băbați în detenție, mai mulți bărbați care comit acțiuni violente împotriva femeilor și copiilor – ba dimpotrivă. Însă lipsa unui model sănătos este un fapt.

Dar acest fapt nu ar fi deranjant pentru prezent dacă mișcările pentru echitatea sexelor ar fi produs și o regândire sănătoasă a percepțiilor și așteptărilor față de bărbați – așezndu-i la masa de negocieri și nu de luptă pentru cotă. Ei sau transformat prin comparație în niște dictatori care se căsătoresc pentru a-și supune femeia(pe care cică o iubesc), unica valoare o reprezintă puterea pe care și-o impun prin abuz, unicul lucru la care se gândesc sunt banii și averea. Cinismul generalizărilor despre nevoile sexuale ale bărbaților, despre impotența lor emoțională, o așa numită competiție înnăscută, despre faptul că stereotipurile sunt unica explicație pentru comportament au forțat lipsa unor modele sănătoase și atractive pentru bărbați.

Și toate acestea sunt ascunse de mulți băieți care rămîn a crește fără un tată activ, atent și împlinit la locul său de muncă. Astfel băieții cresc cu :

  • Valoare de sine scăzută (care până nu o demonstrezi prin fapte este nulă). Nu meriți iubirea/atenție până nu scoți telefon, mașină, casă, carieră
  • Frica (mascată în furie).  Frica de a nu fi respins de femeia care o iubești sau de alți băieți care îți cer performanță în schimbul unui loc sub soare. Astfel mulți au crescut am crescut în case în care, dacă încercau să își exprime nevoile sau să stabilească granițe, am fost întâmpinați cu furie, dezaprobare sau retragere.
  • Fără limite sănătoase. Din păcate, mulți băieți nu au fost niciodată învățați să își stabilească limite sănătoase, așa că nu înțeleg când sunt limitele altora. Acest lucru îi determină să împingă și adesea să se supere.

va continua...


Soldat, Erou ,,Băiat cuminte,, sau Tu!

Programare online

Telefon: +373 068271444

Adressa: or. Chisinau, str. V.Alecsandri 13

Email: office@ifis.md