2 450 de kilometri – de la Chișinău până la beneficiari și înapoi. Cunoaște specialiștii din echipa mobilă a AO IFIS
Ce înseamnă pentru voi 2 450 de kilometri? O escapadă din Chișinău spre Istanbul și înapoi? Sau o călătorie într-o direcție din Chișinău spre Roma, Paris, Bruxelles sau Londra acolo unde mai aveți de trecut și strâmtoarea Canalul Mânecii. Da, pentru călătorii „de rutină” cam așa ar arăta această distanță, însă nu și pentru colegele noastre din echipa mobilă, care timp de două luni de la înființare au parcurs în total circa 2 450 de kilometri. Ele nu au călătorit, ele au mers zilnic în diferite localități unde persoanele refugiate sunt în așteptarea specialiștilor din cadrul IFIS.
În a doua serie dedicată istoriei echipei mobile vom povesti despre patru eroine care ajută oamenii să le aducă pe fețe bucuria, speranța într-un viitor mai bun și sprijin psiho-emoțional de care au nevoie cel mai mult în aceste circumstanțe.
Din echipa mobilă fac parte două psihologe și două asistente sociale. Vă invităm să faceți cunoștință cu fiecare dintre ele.
Cristina Șobea
- Șobea este psihologă cu o experiență de circa 10 ani, dintre care patru luni îi dedică sprijinului psiho-emoțional refugiaților în cadrul centrelor de plasament din Chișinău, dar și din Moldova.
La AO IFIS activează din luna august reușind să se implice în o serie de proiecte, printre care:
– ateliere de reziliență emoțională pentru adolescenții refugiați;
– grupul de sprijin pentru femeile refugiate;
– consiliere psihologică pentru femeile victime ale violenței domestice
Implicarea în echipa mobilă din cadrul AO IFIS reprezintă pentru Cristina o continuitate a activităților ei pe care le face încă din luna mai (alte proiecte ce nu țineau de IFIS). Este vorba despre vizite în teritoriu, acolo unde mulți oameni nu au acces la asistență psihologică primară. Datorită acestui serviciu multidisciplinar din care face parte Cristina, persoanele din satele Moldovei beneficiază din plin de serviciile psihologice gratuite.
Ieșirile în teritoriu, discuțiile cu oamenii, cunoașterea dificultăților lor uneori îi face pe psihologi să afle istorii emoționante din viața beneficiarilor. Iată un exemplu: „Istoria care m-a frapat este despre o bătrână de 96 de ani care practic era imobilizată la pat cu diabet. Mi-a povestit ororile prin care a trecut în lagărul de concentrare din Germania de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde a muncit și a supraviețuit. Acolo și-a întâlnit soțul. După eliberare s-au căsătorit, iar ea a lucrat ca și contabilă în localitatea de baștină.”
Pentru Cristina meseria de psihologă înseamnă: „Să fiu alături de oameni care au nevoie de ajutor, să sa le ascult supărările, durerile și suferințele.Să-i ajut sa depășească aceste stări ca sa poată trăi în liniște.
După ziua de muncă parcursă în teritoriu, Cristina discută în mașină cu colega sa despre activitate, ce a observat și ce se poate de îmbunătățit. Își împărtășește frustrările și reușitele
Viorica Pohilenco-Saitan
Viorica Șaitan este doctoră în psihologie și activează în calitate de lectoră universitară la USM, având o experiență de 22 ani în domeniu. Este psihoterapeută sistemică de familie și cuplu, la fel, oferă servicii de consiliere psihologică.
La IFIS este de o lună. A motivat-o să devină membra echipei mobile dorința de a ajuta oamenii aflați în situații de risc. Criza refugiaților i-a activat empatia, devenind sensibilă la nevoile lor.
Viorica ne-a povestit o istorie care i-a arătat realitatea cu care se confruntă zilnic ucrainenii în țara lor, dar și refugiații din Moldova – pierderea omului apropiat.
„De fiecare dată când merg în comunitate să interacționez cu refugiații, sunt cutremurată de istoriile acestora care au ceva în comun, dar în același timp sunt absolut individuale. Recent am fost întristată de istoria unei beneficiare care și-a pierdut fiica în război (în urma unei bombardări în Kiev), apoi a aflat și despre decesul ginerelui a doua zi după moartea fiicei. M-a impresionat puterea femeii de a lupta cu durerea ei și de a-și susține nepoata care a rămas cu ea. M-a impresionat și faptul că această doamnă a comunicat cu mine în limba română. Ea a studiat cu străduință timp de șase luni limba română.”
După revenire, Viorica de multe ori reflectează asupra situației din teritoriu, își propune mai multe metode de acțiuni eficiente care să-i ajute pe beneficiari să depășească starea psihologică în care se află. „Mă strădui și să «ies din papucii beneficiarilor» pentru a-mi trăi viața, autentic și să mă pot implica în numeroasele mele alte activități.
Pentru mine meseria de psiholog este tot, ea mereu este cu mine. Îmi iubesc meseria la nebunie și îmi place s-o explorez, deși recunosc că ariile de explorare sunt la nesfârșit. Este o profesie frumoasă, necesară și prezentă absolut în toate domeniile vieții și în toate domeniile profesionale”, a conchis Viorica.
Elena Guseinov
Elena Guseinov activează în cadrul echipei mobile în calitate de asistentă socială. Experiența anterioară de lucru a fost cu copiii și tinerii, activând în cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului și în cadrul Fundației Blue Heron Moldova.
Elena la fel activează la IFIS timp de o lună. Iată cum își aduce aminte decizia de a se alătura echipei. „Din prima zi când am aflat că se formează o nouă echipă mobilă pentru a oferi sprijin persoanelor refugiate din Ucraina, m-a motivat acest lucru prin faptul că simt o compasiune aparte față de aceste persoane care sunt la un nivel înalt de suferință din cauza conflictelor care au loc în țara lor.”
În acest proiect Elena prestează servicii socio-juridice, consiliază persoanele refugiate cu privire la drepturile și serviciile de care pot beneficia pe teritoriul Republicii Moldova.
Echipa mobilă îi oferă acces la istorii triste din viața refugiaților. Elena spune că aude astfel de relatări de fiecare dată când se întâlnește cu beneficiarii. „Oamenii povestesc cu lacrimi în ochi despre cât de greu le-a fost atunci când erau nevoiți să plece din Ucraina. Sunetul sirenelor, bombardamentele puternice, țipetele și plânsurile oamenilor i-au influențat pe refugiați să plece într-un loc sigur unde vor putea fi protejați.”
Pentru Elena, meseria de asistentă socială este o vocație la baza căreia stă dorința de a-i ajuta pe alții, contribuind la îmbunătățirea vieții beneficiarilor. „Asistența socială este locul în care reușesc zilnic să ajut oamenii în rezolvarea problemelor legate de viața lor socială și profesională, la reintegrarea socială sau la recuperarea acestora. Consider că nu există nimic mai plăcut decât să știi că ai putut lua parte într-un fel sau altul la schimbarea vieții unor persoane. Acest lucru îmi oferă mult mai multe satisfacții sufletești și mulțumire de sine. Rolurile și activitățile asistentei sociale sunt multiple, iar acest lucru mă motivează să mă implic zilnic cu responsabilitate, răbdare, empatie, respect, perseverență și nu în ultimul rând profesionalism”, zice Elena.
Elena încearcă să depună maxim efort pentru a ajuta beneficiarii. De aceea, ieșirea în teren reprezintă pentru ea o oportunitate de a-și pune în aplicare toate cunoștințele de care dispune pentru a ameliora starea psiho-socială a refugiaților. „Realizez că îmi reușește să creez pentru oameni o zi mai fericită prin acordarea consilierii, sprijinului și a intervenției individuale cu fiecare dintre ei. Dragostea de oameni și puterea de a-i înțelege trăirile și emoțiile sunt calitățile care mă ajută în conștientizarea problemei în care se află refugiații și identificarea acelor resurse și măsuri pentru a putea preveni sau depăși unele situații dificile din viața lor.”
Valentina Movila
Valentina Movila activează în calitate de lectoră universitară la USM, Facultatea Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială. S-a alăturat echipei IFIS în luna noiembrie, de când s-a creat echipa mobilă.
„Sunt mai multe lucruri care m-au motivat să activez în echipa mobilă în calitate de asistentă socială. Bineînțeles, în primul rând a fost dorința de a ajuta persoanele, familiile care au fugit din calea războiului și pentru a le oferi mai multă siguranță și stare de bine prin informarea lor despre diferite riscuri sociale cu care se pot confrunta pe teritoriul Republicii Moldova, dar și de a-i îndruma spre servicii și instituții sociale capabile să le satisfacă nevoile (asistență socială, asistență psihologică, asistență juridică, asistență financiară etc.).
În al doilea rând, activitatea în teren îmi oferă posibilitatea de a mă dezvolta profesional prin obținerea unei experiențe pe care o pot împărtăși studenților la orele de curs.
În al treilea rând, este și o modalitate perfectă de a preveni arderea profesională”, așa își motivează colega noastră decizia de a se alătura echipei mobile.
După fiecare vizită în teren, interacționând cu persoanele refugiate, apoi aflându-le istoriile, Valentina reușește să citească pe fețele oamenilor durerea, suferința și nedumerirea „De ce?”, „Pentru ce?”, „Cum a fost posibil așa ceva?”.
„Sentimentele și emoțiile pe care le împărtășesc după o zi de muncă în teren sunt foarte diferite, de la caz la caz. La modul general, însă, chiar dacă mă simt obosită și stresată, simt o satisfacție enormă pentru că am reușit să ajut persoane concrete (refugiați sau familie gazdă), oferindu-le consiliere pe diverse probleme sociale”, povestește Valentina.
Pentru colega noastră, asistența socială reprezintă o meserie importantă și nobilă în vederea asigurării bunăstării socio-psihologice a beneficiarilor.
„Profesia de asistent social este una nobilă și înalt umanistă, dar și foarte complexă, orientată spre identificarea problemelor și nevoilor individuale, de grup și comunitare, a factorilor sociali care influențează starea de bine a oamenilor, precum și a măsurilor, strategiilor capabile să genereze o schimbare în bine a acestora. Este o meserie care vine în ajutorul familiilor vulnerabile, contribuie la asigurarea bunăstării copilului, la consolidarea capacităților familiei prin conectarea ei la resursele relevante din comunitate și alte servicii din afară (după necesitate).”
Echipa mobilă a fost înființată în luna noiembrie 2022 în baza unei colaborări dintre AO Artemida și UNFPA. Unul din obiectivele strategice ale IFIS este să fie alături de familii în situații traumatice prin oferirea serviciilor de consiliere socială și psihologică, consiliere informațională care prevede referirea către servicii de sănătate sexuală, sănătate mintală, dar și oferirea de programe/activități de combatere a violenței în familie.
Echipa mobilă își desfășoară activitatea în raioanele Strășeni, Anenii Noi, Criuleni, Ialoveni, Călărași și Hâncești.
Dacă dorești să devii parte a echipei mobile, te încurajăm să depui CV-ul și o scrisoare de motivare la adresa office@ifis.md.