Loading...
Disable Preloader

Blog

Sergiu Toma și Cristina Balan, oamenii care au dat viață echipei mobile IFIS

Sergiu Toma și Cristina Balan, oamenii care au dat viață echipei mobile a IFIS – un serviciu care contribuie la sprijinirea refugiaților și prevenirea violenței

Echipa mobilă a IFIS activează din luna noiembrie 2022 și este formată din șase oameni: un team leader, coordonatoarea echipei, două psihologe și două asistente sociale. Șase oameni care încearcă să amelioreze vulnerabilitățile oamenilor, să ofere ajutor celor care nu știu unde să se adreseze sau acolo unde acest ajutor nu are cine să-l ofere. Sute de kilometri parcurși pentru a ajuta familiile și refugiații, sute de kilograme de ajutor umanitar care devine vital pentru un om aflat în impas. Cine stă în spatele echipei mobile, cine sunt specialiștii care discută zilnic cu oamenii mai puțin fericiți și mai puțin norocoși decât noi, aflați într-o serie de două articole în care vom povesti despre membrii și membrele echipei mobile a IFIS.

Ne-am gândit că în prima serie să discutăm cu „administrația” echipei mobile, doi oameni care sunt mereu în strânsă legătură cu specialiștii echipei mobile și care coordonează cap-coadă fiecare activitate menită să ajute oamenii din localități. Este vorba despre Cristina Balan, coordonatoarea echipei mobile, și Sergiu Toma, team leader-ul echipei.

Colega noastră Cristina este responsabilă de identificarea beneficiarilor, stabilirea relațiilor și a contactelor cu asistenții sociali din fiecare comunitate în care sunt refugiați și familiile care îi găzduiesc.

De asemenea, Cristina este responsabilă de partea logistică a activităților echipei mobile în vederea desfășurării eficiente a activităților planificate. Pe lângă asta, monitorizează și oferă feedback pentru îmbunătățirea activității echipei mobile. Mai are sarcina de a contabiliza toată informația despre activitățile realizate și de a le transmite colegilor de la UNFPA.

Sergiu, pe de altă parte, este responsabil de buna desfășurare a activității echipei mobile, să se asigure ca oamenii și întreaga logistică să funcționeze bine, să rezolve cât de rapid orice problemă care pune în pericol funcționarea echipei. De asemenea, a fost responsabil de crearea echipe și iată cum își amintește acele clipele de căutare a specialiștilor: „Mi-a fost foarte greu de la început, deoarece oamenii și specialiștii buni la acel moment erau fie ocupați, fie foarte greu de convinși să se alăture echipei. Ideea de a crea acest serviciu a fost foarte repede acceptată de colegii mei, deoarece lucram deja de mai multe luni în două raioane ale țării și știam cât de important este ca asistența să vină acolo unde se află omul, mai ales atunci când persoana refugiată se află într-o țară nouă, chiar și dacă aici nu este război. Moldova are cei mai mulți refugiați raportat la populația țării din UE și pentru noi a fost de mare valoare că am putut să extindem ajutorul pentru refugiați. Sper foarte mult să putem fi utili nu doar pentru refugiați, dar și pentru familiile gazde care au acceptat să ofere sprijin și propria locuință – ei tot au nevoie de ajutorul nostru.

Mai mult decât atât, am avut parte și de sprijinul colegilor de la AO Artemida, care ne-au împărtășit experiența lor, fără ei ne-ar fi fost foarte greu. Le mulțumim pentru toată susținerea lor. Apreciez colaborarea, în special, pentru că este atât de greu în aceste timpuri să menții optimismul oamenilor din teritoriu care sunt obosiți și epuizati de toate greutățile venite peste ei.”, a spus Sergiu.

În continuare, Cristina menționează că activitatea echipei mobile se află în strânsă legătură cu asistenții sociali comunitari, fără de care ar fi fost mai dificil de realizat obiectivele propuse de echipa mobilă

„Activitatea noastră nu ar fi fost posibilă fără susținerea și receptivitatea asistenților sociali și a primarilor din localități. Ei își dedică timp pentru a telefona beneficiarii, pentru a-i aduna în spațiul pus la dispoziție de autoritățile locale. Apreciem acest efort și suntem recunoscători pentru parteneriatele stabilite într-un timp restrâns”, a spus Cristina.

În aceste două luni de când echipa mobilă este „pusă pe roate”, specialiștii noștri au observat că atât refugiații, cât și familiile care îi găzduiesc la ei în casă manifestă aceleași emoții și trăiri legate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Cristina a remarcat că moldovenii manifestă un grad sporit de empatie pentru ucrainenii care locuiesc în Moldova.

„Problemele cu care se confruntă refugiatele, în mare parte, țin de dorul de casă, de îngrijorarea față de oamenii dragi rămași în Ucraina, de nesiguranța zilei de mâine și de necesitatea de a-și începe viața de la zero într-o țară străină. Mai sunt și problemele de natură socială. Oamenii nu cunosc unde se pot adresa după ajutor, nu știu care sunt serviciile de care pot beneficia gratuit la noi în țară, iar asta înseamnă că beneficiarele au nevoie de mai mult sprijin și de mai multă informare pentru o integrare mai rapidă în societatea noastră.

Ce privește provocările familiilor gazdă, țin mai mult de dorința de a le oferi sprijin familiilor de refugiați. Din cauza proximității și a comunicării frecvente cu refugiații, de multe ori membrii familiilor gazdă susțin că trăiesc aceeași stare de neliniște și îngrijorare pentru cei rămași în Ucraina, tristețe pentru ceea ce li se întâmplă refugiaților. Compasiunea și empatia pentru problemele refugiaților, fac membrii familiilor gazdă vulnerabili și predispuși la trăirea emoțiilor similare cu a oaspeților.

De asemenea, echipa mobilă se confruntăm cu încă o vulnerabilitate ce ține de familiile în cadrul cărora există persoane cu dizabilități. Necesitatea de a avea grijă de persoana cu dizabilități le îngreunează posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii. În aceste situații venim cu servicii sociale și juridice în vederea asigurării membrilor familiei apte de muncă să se angajeze la job.

Încă o activitate ce ține de competențele echipei mobile este desfășurarea sesiunilor de informare cu privire la specificul violenței pe bază de gen, oferindu-le pliante cu toate datele de contact ale organizațiilor și serviciilor la care pot apela în cazul în care au nevoie de ajutor. De asemenea, tuturor doritorilor, le oferim consiliere psihologică, consiliere socială și juridică. La final, le oferim tuturor participanților câte un pachet cu produse igienice”, a explicat Cristina.

Istoriile beneficiarelor noastre sunt diferite, de multe ori, abundă în durere, spaimă și pierderi. Impactul emoțional al acestor istorii poate fi adesea dificil și pentru echipa mobilă, lăsând „sechele” pe starea psiho-emoțională a membrelor echipei mobile. În acest sens, colegele noastre participă periodic la ședințe de intervizare, în cadrul cărora se discută provocările cu care s-au confruntat în deplasări, sunt ajutate să le depășească, povestesc cum se simt și de care ajutor au nevoie pentru a-și putea realiza activitățile cu brio.

„E important să ne susținem reciproc, să discutăm despre emoțiile pe care le trăim și să identificăm modalități în care ne putem dezvolta profesional pentru deveni mai eficienți și mai buni. Uneori asta înseamnă doar să discutăm, analizăm și să facem schimb de idei și experiență. Alteori, înseamnă să identificăm oportunități de participare la diverse activități și ateliere care să ne sporească profesionalismul”, a conchis Cristina.

„Mă mândresc cu echipa mea care își dedică tot profesionalismul și cunoștințele pentru bunăstarea oamenilor care au nevoie de ajutor în Moldova. Apreciez foarte mult când oamenii din teritoriu răspund la apelurile noastre și ne ascultă, deoarece vrem să fim utili acolo unde mergem”, a concluzionat Sergiu.

Echipa mobilă a fost înființată în luna noiembrie 2022 în baza unei colaborări dintre AO Artemida și UNFPA. Unul din obiectivele strategice ale IFIS este să fie alături de familii în situații traumatice prin oferirea serviciilor de consiliere socială și psihologică, consiliere informațională care prevede referirea către servicii de sănătate sexuală, sănătate mintală, dar și oferirea de programe/activități de combatere a violenței în familie.

Echipa mobilă își desfășoară activitatea în raioanele Strășeni, Anenii Noi, Criuleni, Ialoveni, Călărași și Hâncești
Dacă dorești să devii parte a echipei mobile, te încurajăm să depui CV-ul și o scrisoare de motivare la adresa office@ifis.md.

 


Sergiu Toma și Cristina Balan, oamenii care au dat viață echipei mobile IFIS

Programare online

Telefon: +373 068271444

Adressa: or. Chisinau, str. V.Alecsandri 13

Email: office@ifis.md