Loading...
Disable Preloader

Blog

Prima ediție a Conferinței Internaționale „Vindecarea traumei psihologice și reziliența la copii și adulți”

Conferința organizată de IFIS, un spațiu de dezvoltare a comunității psihologilor din Republica Moldova

Prima ediție a Conferinței Internaționale „Vindecarea traumei psihologice și reziliența la copii și adulți”, desfășurată în perioada 9-10 decembrie, a adunat la un loc peste 50 de specialiști în sănătate mintală și 7 speakeri naționali și internaționali. 

Scopul Conferinței organizate de Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) a fost să creeze un spațiu pentru psihologi, psihoterapeuți, precum și studenți interesați în domeniu. „Comunitatea psihologilor din Moldova este încă în proces de conturare, iar asemenea evenimente o fac mai puternică, mai vocală și prezentă în societate. Oamenii au nevoie de alți oameni pentru a progresa și asemenea conferințe traduc în practică teoria”, spune Sergiu Toma, psiholog, psihoterapeut și director executiv la IFIS. 

Tema conferinței - trauma la copii și adulți a fost disecată de speakerii Dana Popa și Monika Jongerius Joras din Olanda, Ovidiu Jumancă, Angela Sirețchi și Marcel Nedelcu din România și  Sergiu Toma și Gabriela Popenco din Republica Moldova. 

Aceștia au împărtășit experiența lor profesională și tehnici care să faciliteze procesarea traumelor din copilărie, tehnici ale terapiei transgeneraționale, metode de recunoaștere a manifestărilor doliului la copil, metode de a efectelor sistemice ale doliului și diverse modalități de intervenție. „Cu toții trecem printr-o perioadă plină cu evenimente care ne provoacă stări sufletești și emoții negative intense - perioada pandemică, războiul din țara vecină, emigrări, criza energetică, etc.  Aceste evenimente actualizează traumele noastre colective. Temerile adânc înrădăcinate ale fiecăruia dintre noi variază între negare, șoc, frică, anxietate, furie etc. A discuta despre suferință și evenimente traumatice este destul de dificil și pentru cel care vorbește, dar și pentru cel care ascultă”, explică Gabriela Popenco, psihologă, coach și trainer de dezvoltare personală.

Confirmare a faptului că evenimentul și-a atins scopul este feedback-ul primit de la participanți. „Am participat la un eveniment istoric pentru comunitatea psihologilor și psihoterapeuților din Republica Moldova”, spune psihologa și psihoterapueta Liliana Cicala. „Conferința are un impact deosebit asupra specialiștilor. Am cunoscut tehnici noi de lucru, am acumulat cunoștințe noi în consilierea persoanelor cu traume psihologice și conflicte interioare nerezolvate”, povestește psihologa Maria Surdu.

„Conferința a venit în ajutorul comunității psihologilor de a dezvolta și conștientiza necesitatea unei viziuni sistemice și integrative de abordare a traumei psihologice, de dezvoltare a capacității de adaptare la situații stresante sau crize, de accesare a resurselor interioare și vindecare a suferinței”, concluzionează Gabriela Popenco.

Conferința „Vindecarea traumei psihologice și reziliența la copii și adulți” s-a desfășurat în perioada 9-10 decembrie, la Chișinău. 

Agenda conferinței și alte detalii pot fi consultate pe pagina de Facebook a evenimentului.

*** 

IFIS este o organizație de profesioniști care promovează bunăstarea familiei și copilului prin intermediul serviciilor de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. 

Acest eveniment a fost susținut de Coaliția Națională „Viață fără Violență în Familie”.

Parteneri: Facultatea de Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, Universitatea de Stat din Moldova

Parteneri media: Moldova.org


Prima ediție a Conferinței Internaționale „Vindecarea traumei psihologice și reziliența la copii și adulți”

Programare online

Telefon: +373 068271444

Adressa: or. Chisinau, str. V.Alecsandri 13

Email: office@ifis.md