Loading...
Disable Preloader

Blog

Mesaj de Revelion din partea echipei IFIS

Dragi prieteni, iată, iată anul 2022 rămâne în urmă, iar la ușă deja bate „iepurașul” din 2023. În această perioadă se fac totalurile anului, se pun noi dorințe, scopuri și planuri de viitor. Cu această ocazie dorim să ne împărtășim cu voi cu rezultatele obținute în acest an.

La începutul lui 2022, am demarat proiectul „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu”, în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest proiect și-a propus să instruiască 20 de preoți din raioanele Orhei și Strășeni ca să ofere consiliere premaritală și consiliere spirituală cuplurilor tinere ca modalitate de prevenire a violenței în bază de gen.

La fel, au fost instruiți primari și ofițeri ai stării civile care vor putea consilia și ghida familiile și cuplurile din raioanele beneficiare în vederea încurajării parteneriatului în cuplu cu scopul prevenirii violenței pe bază de gen.

Drept rezultat, am obținut rezultatele remarcabile datorită preoților instruiți de specialistele noastre. Parohii au reușit să aplice în practică cunoștințele dobândite la traininguri, organizând o serie de întâlniri cu tinerii din comunitatea în care slujesc, oferindu-le consiliere premaritală tinerilor care intenționează să se căsătorească și consiliere spirituală pentru a preveni perpetuarea stereotipurilor de gen în cuplu, dar și explicarea versetelor biblice.

În final, am reușit să elaborăm un spot prin intermediul căruia le-am arătat mai multor preoți din țară succesele confraților lor în prevenirea violenței în familie cu ajutorul consilierilor premaritale și spirituale organizate în parohia din comunitate.

 

Între timp, colegii (colegele) noștri (noastre), Sergiu Toma, Gabriela Popenco și Nelea Panfil, au lucrat luni întregi asupra creării primei platforme dedicată cuplurilor din Republica Moldova, www.pentrucuplu.md. Ea integrează materiale educaționale menite să învețe soții și soțiile să păstreze relațiile de cuplu bazate pe respect și înțelegere. Accesând gratuit cursul ,,Parteneri pregătiți – Parteneri împliniți”, bărbații și femeile pot găsi resurse profesioniste, create și verificate de psihoterapeuți de familie cu o vastă experiență profesională.

Te încurajăm să te înregistrezi acum pe platforma www.pentrucuplu.md și să parcurgi lecție după lecție, modul după modul întregul curs care va facilita trecerea relației la un nou nivel.

Și iată, pe 18 noiembrie, echipa IFIS a lansat propriul produs întregii țări. Scopul acestui proiect unic destinat cuplurilor și tinerelor familii este de a crește accesul la programe de sprijin a vieții de cuplu, de combatere a stereotipurile de gen și a violenței în familie.

La momentul actual, pe platformă s-au înregistrat peste de 150 de persoane, dintre care 71 de persoane au ales să parcurgă cursul individual, iar 83 de persoane – în cuplu.

După „absolvirea” întregului curs studenții noștri vor primi câte un certificat de absolvire și, de asemenea, vor putea descărca gratuit un ghid special pentru întărirea cunoștințelor dobândite pe platforma pentrucuplu.md.

Și asta nu e tot. În luna noiembrie, în comun cu AO Artemida și UNFPA Moldova am lansat încă un serviciu specializat pentru oferirea unui sprijin complex familiilor aflate în situații traumatice, prin oferirea serviciilor de consiliere socială și psihologică, consiliere informațională care prevede referirea către servicii de sănătate sexuală, sănătate mintală, dar și oferirea de programe/activități de combatere a violenței în familie. De asemenea, specialistele din cadrul echipei mobile s-au deplasat zilnic în localitățile din centrul țării pentru a oferi sprijin psiho-social persoanelor refugiate.

Cunoaște specialiștii din echipa mobilă a AO IFIS accesând acest link.

Am reușit în premieră pentru comunitatea specialiștilor în sănătate mintală să organizăm Conferința internațională ,,Vindecarea traumei psihologice și reziliența la copii și adulți,, cu sprijinul Coaliției Naționale Viață fără Violență.

Au fost organizate circa 500 de ședințe de consiliere pentru persoane afectate de violență (beneficiarele Centrului de Drept al Femeilor) și peste 200 de persoane refugiate (tineri, copii și femei) au fost asistate în atelierele de reziliență emoțională, grupuri de suport sau în ședințe individuale.

Am obținut acreditarea provizorie pentru prestarea serviciilor de formare continuă pentru adulți (psihologi, consilieri) și anume a programului de formare „Asistență psihologică în cazurile de violență în familie”, un rezultat posibil datorită susținerii UN Women și a Coaliției Naționale Viață fără Violență.

În 2023, ne propunem să continuăm eforturile în prestarea serviciilor de consiliere, formare profesională continuă (în curând vom lansa înscrierile pentru cursul de formare continuă) și să consiliem familiile gazdă și cele refugiate, și să dezvoltăm programe de consiliere și educație pentru cupluri, cu scopul de a preveni și de a combate obișnuințele vechi și periculoase în relație.

A fost un an plin de provocări, dar și de multe succese pe care le-am obținut datorită muncii de echipă, a motivației și a profesionalismului. Ne dorim ca în anul ce vine să fim mai puternici emoțional, mai rezistenți la factori stresanți și să fim fericiți, astfel ca ridurile de sub ochi să „obosească” de atâta zâmbet pe fețele noastre.

Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale este o organizație nonguvernamentală ce promovează bunăstarea familiei și a copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. Echipa Institutului organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului.


Mesaj de Revelion din partea echipei IFIS

Programare online

Telefon: +373 068271444

Adressa: or. Chisinau, str. V.Alecsandri 13

Email: office@ifis.md